Vin til Vildtretter
Efterår, stearinlys, god vin og lækre retter med vildt er bare fantastisk. Du skal buge forskellige vine til forskellige typer af vildt. Men grundlæggende skal du huske at du altid skal vælge den vin som du allerbedst kan lide. Vin ER smag og behag og der er ingen facitliste.
Jeg vil her prøve at guide dig ud fra de kriterier som jeg selv bruger:
Vin til lyst fuglevildt
Til det lyse fuglevildt passer det med en tysk spätburgunder (pinot noir), en New Zealandsk pinot noir eller fransk pinot noir. En fransk pinot noir er i det hele taget en klassisk vildt vin. Hvis hvidvin foretrækkes, vil et godt valg være en fransk chardonnay eller en vin på pinot gris druen – enten tysk, fransk eller italiensk. Hvis det er lidt mørkere kød som fra en gråand, der ofte serveres med sødligt tilbehør, vil det passe godt med en lidt sødere vin med højere alkoholprocent. Her er et godt valg en italiensk nebbiolo – fra kommunen Lange.
Vin til lyst vildtkød
Når du vælger vin til lyst vildtkød er det vigtigt at have tilbehøret for øje og tilpasse dit vinvalg til det. Overordnet set er en tysk Spätburgunder (Pinot Noir) eller fransk Pinot Noir gode valg. I det hele taget er en fransk Pinot Noir et klassisk valg til vildt. Jeg har også en fantastisk spansk Pinot Noir.
Hvis du foretrækker hvidvin vil jeg anbefale en fadlagret Chardonnay, som er en hvidvin med mere pondus.
Rødvin til fasan
Vine der passer til fasan skal ikke være for tørre og må gerne have toner af røde bær med et strejf af animalskhed over sig. Vine hvis aromaer går fuldstændig i spænd med fasansmagen er lavet på druen pinot noir. Det ypperste valg vil være en elegant tysk spätburgunder eller en fransk pinot noir. Et lignende bud vil være en oversøisk version fra Californien eller New Zealand eller prøv en Ny spændende Pinot Noir fra Rumænien. De kan godt.
Hvis tilbehøret til fasankødet er mere kraftigt i smagen, vil en c italiensk nebbiolo passe rigtig fint.
Foretrækker du hvidvin til fasan?
Fasan er en vildttype, hvortil der også kan serveres hvidvin. Det vi bare kræve en hvidvin med god fylde og fedme, for at kunne passe til kødet. Et godt valg vil her være en spansk blanding af chardonnay og albariño.
Vin til mørkt vildtkød
En fyldigere og mere sødmefuld rødvin passer godt til det mørke vildtkød samt det klassiske tilbehør. Ofte serveres vildt med tilbehør præget af fedme og frugt, og her passer en australsk Shiraz, en Amarone eller en Valpolicella Ripasso rigtig godt til.
Rødvin til dyrekølle
Rødvinene der passer godt til dyrekølle, er vine der kan hamle op med de kraftige og animalske toner. Her vil enten australsk Shiraz eller vine lavet på eller med Syrahgton vil passe godt, da de har tilpas fylde og noget krydret frugtighed over sig.
Eller prøv en fransk bourgogne på pinot noir eller en Chateauneuf du Pape eller en italiensk nebbiolo – enten fra kommunen Lange eller fra Barolo. Hvis der serveres sødligt tilbehør til kødet, vil det passe godt med en østrigsk rødvin, en spansk cuvée eller en italiensk amarone.