Ost og vin
Vi er nok de fleste af os vokset pop med begrebet “ost og rødvin” og det er sikkert stadig på programmet mange steder enten når vi ikke orker at lavet det store måltid eller hvis vi skal hygge os med gæster. Man kan også grundlæggende sige at det er smag og behag. Kan man lide ost og kan man lide rødvin hver for sig så er jeg sikker på at man også kan sammen. MEN……..
Imidlertid er der rigtigt meget ost som egentligt passer bedre med hvidvin.
Ost har ofte en del fedtindhold og hvidvin har syre som passer fint og spiller godt op mod det fede. Det er derimod ikke altid at rødvines tanniner går godt sammen med ost.
Ligesom med alt andet mad bør man tilstræbe en balance mellem de to sådan at smagsintensiteten i maden og vinen matcher hinanden. Det kan i nogle tilfælde også være lækker at spille på modsætningerne i smagen eller saltindholdet som i f.eks. Blå os og portvin eller anden sødlig vin.
Smagskombinationerne kan sammenfattes i fælgende skema:
- Saltede friskoste eller gedeost med syrlige vine. F.eks. Sauvignon Blanc eller ståltanksproduceret Chardonnay. Arneis eller tør Riesling. Alternativt en kølig let rødvin
- Hvidskimmeloste med syrlige hvidvine med bobler eller fyldige hvidvine med sødme/frugtsødme. Cava brut, Let sødlig Riesling eller Albariño
- Faste oste som Primadonna eller Manchego går godt med nogle rødvine, men ellers frugtige, fyldige hvidvine. Garnache, Lagrede Tempranillo med bløde tanniner. Det kunne også være en italiensk Nebbiolo eller fadlagret Chardonnay
- Rødkitoste med aromatiske hvidvine med sødme eller hedvine med sødme. Gewürtztraminer,
- Blåskimmeloste med hvidvin eller rødvin med sødme og måske endda med høj alkohol, eksempelvis hedvine. Portvin, Sød Cava på frugt, Pineau de Charentes.
Prøv næste gang du serverer ostebord at tænke utraditionelt og server noget hvidvin til. Du vil blive overrasket.