Nytårsbobler
Hvert år ved nytårstide melder spøgsmålet sig. Hvad skal vi drikke til Dronningens nytårstale og hvad skal vi drikke når vi skåler nytåret ind kl. 24.00, hvor der også er kransekage i spil?
Alt afhænger naturligvis af hvad man selv kan lide men også af hvad – og om der serveres noget dertil?
Ser vi på bobler som Champagne, Cava, Prosecco sekt, Asti eller Cremant afhænger det jo lidt af om der er snack til og hvilke. Hos os starter vi typisk med de snacks der følger med den take away menu, som vi har købt ude i byen. Derfor vil et glas bobler til den lidt tørre side være et godt valg. Personligt sværger jeg til CAVA i kategorien BRUT eller BRUT NATURE. (Se f.eks de forskellige bobler jeg selv har i shoppen). Det er ikke dyre flasker og de passer fremragende til snacks med både fisk, pølse eller salt. Man får bare så meget mere for pengene ved Cava og det man sparer kan man jo så bruge til gode vine.
Det er dog almindeligt at spendere mere på dråberne til årets sidste aften – uden at det kommer til at smage bedre af det. Man har gået og gemt en gave eller en speciel flaske til en særlig lejlighed. Så skal man have champagne i spil er det her. På dette tidspunkt af aftenen kan man både smage det man drikker endnu og måske endda huske det dagen efter. Og det er klart, at har man en god champagne er det jo en oplagt måde at forkæle både gæsterne og sig selv på. En Cremant er også et glimrende alternativ. Det er jo blot “champagne” lavet uden for det område, hvor det må kaldes champagne. Disse vine kan også tages med videre som ledsagere til forretten. Serveringstemperatur startende ved ca. 5 grader. boblerne får mere temperatur i glasset. Og huske at holde flasken kold.
Til boblerne ved nytårstalen vil jeg helt klart servere i Riedel Champagneglas. Her vil man kunne drage fordel af at nyde duften fra et elegant glas.
Et spændende alternativ er de danske mousserende vine som produceres af Andersen Winery i Knebel på mols. Her kan du få bobler lavet på æbler, hindbær, solbær, kirsebær, rabarber, ribs og stikkelsbær. Det smager rigtigt godt men er i samme prisklasse som en hæderlig champagne. Tænk blot på at det er dansk og det er super håndværk lavet af tre unge iværksættere, som startede deres eventyr i 2015. Flere af deres vine sælges nu på Michelin restauranter og vinder fine priser rundt om i verden. En spændende og ny oplevelse.
Drikker du blot et glas bobler uden noget til, ville jeg vælge noget med lidt mere sødme som f.eks let søde Prosecco’er. Det kunne også være en Rosé Pinot Gris til under en 50’er i LIDL. Det er drikkevenligt og kræver ikke noget modspil. Glimrende og festligt at skåle i og så har man ligesom fået skyllet ganen inden den gode vin til maden holder sit indtog.
Når klokken så slår 24.00 og der skal skåles nytår ind tror jeg at de fleste, af gammel vane, finder den dyre Champagne frem for “nu skal den ikke have for lidt!” Men det er lidt synd for dels har man måske allerede fået fyldt pænt med vin indenbords og dels kommer den søde kransekage frem. Sødmen i kransekagen vil få selv en lækker og dyr Champagne til at smage som noget surt stads og med det kvantum du måske allerede har indtaget, er begejstringen for den ekstra gode flaske heller ikke på samme niveau. Endelig husker man nok ikke dagen efter hvad det var man fik. Jeg ville vælge nogle sødere bobler som Cava eller ASTI i den søde ende. DVS. dulche/dolche eller Semi Sec. Det vigtige er selve “skåle-ritualet” og derfor er valget af glas gerne den almindelige “flute” da man næppe hverken skal slynge glasset eller fordybe sig i duften. Husk at jo sødere vin jo koldere skal den være for ikke at blive vammel.
Og med det sagt ingen regler uden undtagelse. VIN og Bobler er smag og behag og temperament. Så der er ikke noget rigtigt og forkert.