wine-cellar-2430651_1280

Opbevaring af vin

Vi er nogle, som køber mere vin hjem end vi kan drikke på en weekend. Der kan ofte være gode tilbud på flere flasker vin eller på vin som har godt af at lagre lidt inden det bliver drukket. Det meste vin produceres dog i dag med henblik på “øjeblikkelig” anvendelse. Der findes selvfølgelig også “Investeringsvin”, som sagtens kan og måske endda har godt af at udvikle sig over tid.
Derfor et det vigtigt at tage stilling til hvordan du opbevarer din vin så den ikke tager skade og lider under opbevaringen. Et vinkøleskab med passende temperatur er selvfølgelig det optimale og enten kan du købe et vinkøleskab selv eller du kan leje dig ind i faciliteter med optimale opbevaringsforhold. Det koster lidt penge og derfor er det jo nok ikke billige vine, som skal have den luksus.
Der er heldigvis nogle principper som kan sikre at din vin trives på bedst mulig måde og at den stadig vil være lækker når du åbner den lang tid efter du har købt den.

De gængse principper for god opbevaring af vin er:

  • Konstant temperatur mellem 10 og 16°C 
  • Luftfugtighed mellem 50 og 80 % relativ luftfugtighed
  • God udluftning
  • God beskyttelse mod lys – helst i mørke
  • Ingen vibrationer. Vinen har godt af at ligge i ro
Med andre ord er det, som vinen har bedst af stabil temperatur, mørke, fred og ro

Vær opmærksom på at det langt fra er alle vine, som egner sig til at gemme.
Vinen, som skal gemmes i længere tid bør altid ligge ned da korkproppen ikke må tørre ud. Hvis den gør det kan den blive utæt og dermed kan ilt trænge ind i flasken og nedbryde vinen. Flere og flere producenter i verden går over til skruelåg. Det er ikke så elegant og har ikke samme status som korkpropper. Men god kvalitet af kork bliver sværere og sværere at opdrive. Derfor vinder skruelåg indpas. Vin med skruelåg er ikke afhængige af at ligge ned.
Så pas på med de steder som vin traditionelt har været opbevaret. I køkkenet, under sengen eller i garagen, hvor temperaturen kan svinge meget. Vær opmærksom på de forhold du byder din vin.

På mit lager i Vin for sjov monitorer jeg konstant temperatur og luftfugtighed på mine elektroniske devices og kan både køle ned og varme op efter behov.