Druer: Mourvèdre, Cinsault, Syrah, Grenache Noir
Vinifikation: 12 måneder på egetræsfade
Næse:Mørk og fornem og når du dufter til glasset, vil du fornemme timian, rosmarin, brombær og hindbær
Smag: Smagen er blid og tiltalende med stor friskhed og elegante hint af modne kirsebær og morbær, delikate modne tanniner og en lang, duftende afslutning.
Alkohol: 14%
Servering: 16 – 18 grader
Mad: Mørkt kød, Lyst kød, Tapas og selvfølgelig julemiddagen
Glas: Riedel Old world Syrah glas
Årets julevin – en uforglemmelig smagsoplevelse
Giv julen et ekstra pift med den fornemme julevin til en pris, der bør tænde julelys i øjnene. Blid og blød, men også med fylde og karakter. En vin der indbyder til hygge og gode stunder og er den til den perfekte ledsager til den danske julemad og de søde, sure, fede og salte smage, der følger med.
Bare så du kan være helt rolig, så har den modtaget strålende anmeldelser fra de dansk vinanmeldere. Mange fremhæver den som en oplagt julevin og roser dens evne til at komplementere den danske julemiddag med and, flæskesteg og risalamande. Uanset om du nyder den alene eller deler den med familie og venner, vil denne julevin helt sikkert bringe glæde til dit bord. Gør dit julebord endnu mere festligt – en ægte gave til ganen!
Om Le Clos du Caillou
Le Clos du Caillou ligger ved byen Courthézon, nordøst for Châteauneuf-du-Pape, hvor de sandholdige marker med knytnævestore rullesten er et perfekt udgangspunkt for store Châteauneuf-du-Pape-vine.
Domaine le Clos du Caillou har 58 ha vinmarker, hvoraf de otte ligger i Châteauneuf-du-Pape. Faktisk kunne de sidste 50 ha også have været med i Châteauneuf-du-Pape-appellationen, da de kun er adskilt fra distriktet af et gammelt stengærde. Fakta er dog, at domainets Côtes-du-Rhône Villages og Côtes-du-Rhône Reserve fuldt ud er på højde med flere af de bedre Châteauneuf-du-Pape-vine.
Clos du Caillou blev grundlagt i 1895, da Élie Dussaud slog sig ned og skabte en vinkælder. Området startede som et jagtreservat, og denne historie førte ironisk nok til, at den blev udelukket fra Châteauneuf-du-Pape-betegnelsen, da den blev oprettet i 1930’erne. Da eksperterne ankom til Le Clos du Caillou i 1936 for at undersøge jorden med henblik på dets optagelse i den nye appellation, blev de mødt med bevæbnede viceværter, der fortalte dem, at de ikke var velkomne! Og det er faktisk årsagen til den tilsyneladende uforklarlige tomme plet på Châteauneuf-du-Pape-appellationskortet. Det er derfor, Le Clos du Caillou producerer Côtes du Rhône i området Chateauneuf du Pape.
I begyndelsen af 1900-tallet var Châteauneuf-du-Pape plaget af vinsvindel. I 1923 fik man forskellige regler for produktionen af Châteauneuf-du-Pape – de første Appellation Contrôlée-regler i Frankrig, som samtidig var prototype for efterfølgende AOC-regler. De oprindelige AOC-regler tillod ti varianter, som blev ændret til tretten i 1936 og atten i 2009. Baron Pierre le Roy fra Château Fortia var hovedarkitekt bag reglerne, som fastsatte minimumalkoholniveauet for vinene og satte grænser for udbyttet samt hvilke typer druer, der måtte dyrkes i hvilket område. Et andet af Baronens krav var, at der ikke måtte plantes vinmarker på land, der ikke var tørt nok til at understøtte plantninger af både lavendel og timian.
Det var først i 1955, med Pouizin-familien ved roret, at Caillou-området med dets vidunderlige terroir begyndte at åbne op. Dengang bestod jorderne hovedsageligt af skov, som blev brugt som et jagtreservat. Claude Pouizin, begyndte at rydde jagtreservatet, da terroiret er enestående med stort potentiale for vinstokke. Så han besluttede han at plante vinstokke i stedet for skov, hvilket faktisk blev stærkt kritiseret blandt indbyggerne i Courthézon på det tidspunkt.
Først i 1970’erne begyndte Claude Pouizin produktionen af de første flasker. Hans kone, Colette Pouizin, begyndte at handle med flaskerne og udviklede kommercialiseringen af vinene. I 26 år udviklede Colette Pouzin det franske marked og især salget i selve vinkælderen. Hun kunne godt lide at byde velkommen og dele sin lidenskab for vinene og det magiske sted Le Clos du Caillou med folk fra forskellige steder i verden. I dag drikker man Le Clos du Caillou i hele verden.
I en alder af 61 gav Claude Pouizin arven videre. Det blev hans yngste datter, Sylvie, der fortsatte arbejdet. I 1996, forlod de Sancerre og etablerede sig i Le Clos du Caillou med deres 2-årige datter, Marilou og deres nyfødte, Axel.
Le Clos du Caillou blev økologisk certificeret fra 2010-årgangen. Det var resultatet af en indsats mod mere naturlige metoder, som allerede blev påbegyndt af Claude Pouizin i begyndelsen af 1950’erne. Skiftet varede tre år med omdannelse. I samme tråd har en del af vingården i nogle år været drevet biodynamisk.
I april 2020 tog Le Clos du Caillou endnu et stort skridt ved at købe Domaine de Panisse. Den smukke ejendom består af en storslået gammel bygning og 33 hektarer i Châteauneuf-du-Pape, plantet på et usædvanlig terroir af sandjord. Vinmarkerne er sammensat af de traditionelle druer i Châteauneuf-du-Pape: Grenache, Syrah, Mourvèdre og også gamle Cinsault fra 1950. Nogle af Grenache-vinstokkene blev endda plantet i 1924 og hele produktionen er omlagt til økologisk landbrug.