Opkaldt efter den 50. breddegrad, hvor vindyrkningen er begunstiget af et perfekt, lidt køligere klima, der sikrer druerne en langsommere modning. Breddegraden løber gennem Rheingau-regionen, som er hjemstavn for nogle af verdens bedste hvidvine og flere og flere, populære, lidt tørre stilarter.
Område: Rheingau
Alkohol: 12 %
Servering: 6-8 grader eller lidt koldere
Næse: Urter med mineral, Gul frugt og blomster
Smag: Klassiske grønne æbler, en levende syre, citrusfrugt og elegant mineralitet. På tungen frisk, grøn lime, et eksotisk præg og modne stikkelbær.
Mad: Sushi, Risotto, Skaldyr, Lyst kød, Lyse fisk, Pastaretter, Fjerkræ
Glas: Riedel Riesling/Zinfandel glas
Om Schloss Johannisberg
Tyske Schloss Johannisberg ligger gudesmukt i vinregionen Rheingaus bølgende bakker i delstaten Hessen – ét af de mest kendte og respekterede vinområder i hele landet. Her trives Riesling og får et mere maskulint og bombastisk udtryk end vinene fra eksempelvis Mosel – og opnår en meget fin syre. Klimaet er lunt, og området får flere solskinstimer pr. år end de fleste andre steder i Tyskland. Sammen med de kraftige lysreflekser fra Rhinen sikrer det gode modningsforhold for druerne. Jordbunden er meget skiferholdig, hvilket gavner modningsprocessen, da varmen beholdes længere i de kølige aftener/nætter.
Der er blevet drukket og produceret vin i området i århundreder. Faktisk siden i hvert fald 817, hvor selveste Paven, i en anbefaling af de bedre, nævner vinenes fine kvalitet. Oprindeligt blev Schloss Johannisberg grundlagt som Benediktinerkloster. Det blev dog hurtigt centrum for vinproduktion i området, og i slottets dybe kældre ligger stadig vine, som er flere århundreder gamle. I 1716 fik abbeden af Fulda bygget et nyt, stort palads på stedet med tre fløje og i 1720 blev hele stedet beplantet med Riesling – hele 294.000 vinstokke – som det første sted i verden.